Minerals and power resources ,geography chapter 3 / CBSC Class 8 NOTES - studysupport.in

Minerals and power resources ,geography chapter 3 / CBSC Class 8 NOTES

Minerals and power resources ,geography chapter 3 / CBSC Class 8 NOTES

Question 1- name any e three common minerals used by you everyday? 


Answer- the minerals used in in our daily life are -: Salts, iron, copper etc. 


Question 2- tu what is an ore ? Where are the the ores of metallic minerals generally located? 


Answer  – an ore is a row form of minerals are found in a a given rock. The ores of metallic minerals are are found in hard- rock under the contain minimum quantity of that mineral. So that it can be e interacted. 


Question 3- name two regions which in natural gas resources. 


Answer- the regions which are rich this Reserves of natural gas resource are 


1- russiya, uk, and Norway in Europe. 


2- jaisalmer, krishna Godavari besan and digboi reason in India. 




Question 4- which sources of energy would you suggest for rural areas? 


Answer- 
rural areas- 

1- biogas energy and solar energy for rural areas. 

 

(b) coastal areas. 
– hydel and tidal, wind energy for coastal areas. 

(c) arid areas 


– wind and solar energy for arid areas. 


Question 5- give five ways in in which you can save energy at home? 


Answer- five ways in which energy can be saved at home 


1- switching off lights, fans and other electrical items when not they are not in use. 


2- by seeing that electrical device are operating efficiently. 


3- using LED bulbs, tubelight, tV and computer monitor. 


4- cooking goods in in pressure cookers and keeping the lids of pens: Cooking. 


5- unplugging electrical device when not in use. 


Question 6- environment aspects must be carefully looked into before building huge dams? 


Answer- it is because:- 


1- dance create in balance in the earth equilibrium. 


2- deforestation leads to environmental pollution. 




3- people become displaced. It it require shifting causing lot of hard shapes. 


4- it traits of flood and earthquake. 


Question 7 difference between conventional and non conventional source of energy? 


Answer- 
conventional 


1- have been common 


2- are generally it enhavstible. 


3- are mostly polluting. 


4- example – coal, fire ,wood. 


Non-conventional 


1- are not conventionally used. 


2- are generally in Alhashtable. 


3- are mostly non-polluting. 


4- example  – solar energy, nuclear energy. 


Question 8- difference between biogas and natural gas? 


Answer- 
Biogas- 

1- formed using organic waste sach and dead plant and animal matter, animal dung and Kitchen waste. 


2- is a non conventional source of energy. 


3- if easily available 


Natural gas 


1- found along with petroleum deposits and get released when curd oil is is what to the surface. 


2- if a conventional source of energy. 


3- not easily available very few containers have sufficient to natural gas reserves of there own. 


4- is a cleaner fuel. 


5- used as domestic fuel as wall as industrial fuel. Biogas messenger 


Question 9- difference between ferrous and non-ferrous? 



Answer- 

ferrous 


1- a metallic minerals that contain iron. 


Example:- iron ore 


Non ferrous 




1- a metallic minerals that does not contain. Example gold ,silver. 


Question 10- what is the different between metallic and nonmetallic? 


Answer- 


Metallic 


1- are minerals containing metal in a form. 



2- they are hard substance that conduct heat and electricity. 

3- they have lustre. 


4- iron ore, bauxite,manganese are the example of metallic. 


Non metallic 


1- A minerals not containing metal. 


2- they are soft and cannot conduct heat and electricity. 


3- they do not have lustre. 


4- limestone, coal and petroleum are the example of non metallic. 


error: Content is protected !!
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro